Lars Bremekamp
Bestuur

Directeur Gooise Praktijkschool, Hilversum

Als er aan mij gevraagd wordt wat je doet voor werk, is dat nooit concreet te verwoorden in één zin. De functie van schooldirecteur (en ja dat is één woord) is namelijk slechts een klein gedeelte van wat je dagelijks doet, voelt en ervaart. Het samenwerken met een gepassioneerd team van onderwijsprofessionals en gedreven personeelsleden om onze leerlingen het best mogelijke onderwijs te geven wat aansluit op hun interesses/passies is wellicht de beste omschrijving. Met als doel de leerling duurzaam en gelukkig te laten uitstromen richting arbeid of vervolgopleiding.

Voor mij is Big Picture Learning bij uitstek de ideale filosofie om dit te realiseren en daarom omarm ik ook deze manier van werken. Wat voor mij tevens een belangrijke pijler is, is de ‘growth mindset’, om dagelijks in de praktijk mee te werken. De ambitie om iets te leren met en van elkaar, het durven maken van fouten, uitgaan van mogelijkheden in plaats van beperkingen en last but not least het waarderen van inzet.

De passie voor het onderwijs en het creëren van gelijke kansen is aangewakkerd door mijn LIO stage (LO) op een basisschool in een achterstandsbuurt in Rotterdam. Hier zag ik het grote verschil met mijn eigen wereld waarin ik leefde. Ik had een liefdevolle familie, ik had sportkleding om met gym mee te doen en geen zorgen over geld om te kunnen eten en drinken. Basale randvoorwaarden die veel van de leerlingen niet hadden of kenden. Na een half jaar besefte ik dat het aanleren van de perfecte koprol helemaal niet het doel was voor mij, daar werden de kids helemaal niet gelukkig van. Ik gooide het roer om en ging veel meer de lessen aan laten sluiten op de belevingswereld van de leerlingen. Vanuit didactisch oogpunt niet het meest voor de hand liggende besluit, maar ik voelde dat het pedagogische aspect van het lesgeven/coachen tot veel meer resultaat en blije gezichten leidde. Dat is één van mijn meest waardevolle leermomenten geweest, waarop ik mijn visie op onderwijs tot op de dag van vandaag baseer.

Tot slot nog een beetje over mezelf. Trotse vader van twee bengels en gelukkig getrouwd met (hoe kan het ook anders) een onderwijsprofessional. Heel mijn leven ben ik actief geweest met skiën en op nationaal (NK) en internationaal (worldcup) niveau wedstrijden gedaan. Hier ligt op sportgebied zeker mijn passie. Buiten mijn sport affiniteit ben ik ook veel te vinden in mijn Land Rover en op de motor, op zoek naar avontuur. Voor de kenners is het ook vaak ‘onder’ de Land Rover liggen, maar dat hoort erbij…

© BigPictureNederland.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Privacyverklaring