Eelco Hogendijk
Penningmeester

Voormalig Adjunct-directeur Prakticon, Doetinchem

Vanaf de pedagogische academie ben ik geïnteresseerd geweest in onderwijsvernieuwing.

Na 8 jaar basisonderwijs als leerkracht, 14 jaar als leerkracht en teamleider in het ZMOK-onderwijs, ben ik terecht gekomen in het Praktijkonderwijs. Steeds ben ik op zoek geweest naar onderwijs dat zich echt op de leerling richt en deze centraal zet. Toen ik de kans kreeg om met Hanneke te Braake mee te gaan naar de Big Picture school op haar eerste reis naar Providence, ontmoette ik eindelijk het onderwijs dat ik voor ogen had: onderwijs waar de leerling echt centraal staat (One kid at a time). Dat moment was de basis om het in Nederland vorm te gaan geven op Prakticon, dat destijds nog Rozengaarde Praktijkonderwijs heette. Samen met andere bevlogen mensen lukte het om het Big Picture onderwijs op Prakticon voor te bereiden. Dat was in 2007. We hebben het onderwijs na twee jaar echt op de schop gegooid en vormgegeven naar het Big Picture model. Dat was een geweldige uitdaging en na enkele jaren uitwerken bleek het team niet anders meer te willen. Het waren top jaren, met twee keer een reis met het gehele schoolteam naar Providence. Het borgen van zaken is moeilijk en ook wij hebben gemerkt dat het nodig is om Big Picture weer opnieuw op de kaart te zetten in de school. Gekoppeld aan een hedendaagse zienswijze en eigenaarschap van de mentor. Ook dat is weer een prachtige uitdaging.

Sinds de oprichting (2007) heb ik mij als bestuurslid verbonden met de Big Picture Vereniging Nederland en na al die jaren kan ik nog steeds uit het diepst van mijn hart zeggen dat dit het onderwijs is dat echte kansen biedt aan die individuele ontwikkeling van de leerling. Juist door die ontwikkeling in de echte wereld te laten plaats vinden.

De huidige tijdgeest geeft mogelijkheden om Big Picture Onderwijs meer vaste voet te laten krijgen in Nederland. Ik hoop daar nog een tijd aan mee te mogen werken.

┬ę BigPictureNederland.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Privacyverklaring